Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
[...] zapotrzebowania organizmu na energię przez bardzo długi okres czasu. Trzeba jednak unikać rafinowanego cukru, czerpać go natomiast z takich naturalnych produktów jak owoce i miód. Do każdego posiłku powinny być zastosowane jarzyny i to nie ze względu na dużą ilość witamin ale także przez celulozę w nich zawartą. Ułatwia ona dobre trawienie i [...]
[...] zapotrzebowania organizmu na energię przez bardzo długi okres czasu. Trzeba jednak unikać rafinowanego cukru, czerpać go natomiast z takich naturalnych produktów jak owoce i miód. Do każdego posiłku powinny być zastosowane jarzyny i to nie ze względu na dużą ilość witamin ale także przez celulozę w nich zawartą. Ułatwia ona dobre trawienie i [...]
[...] ćwiczeń. Najlepiej jeść ok. 1h przed. 5. Bezpośrednio po treningu spożywamy dużą ilość węglowodanów (ok. 1g na kg masy), aby uzupełnić straty glikogenu, np. banany, carbo, miód, wafle ryżowe, sok. 6. Pijemy głównie wodę mineralną niegazowaną 3-4 litry dziennie. 7. Unikamy słodyczy, chipsów, coli, napojów gazowanych. 8. Mleko pijemy tylko, [...]
[...] jajka (3 całe). ŁĄCZNIE - 112 g węgli. Tłuszcze 25g. B: 41g Kcal: =837 2. Kurczak 150-170g, ryż 100g (78g węgli) (lub makaron), lub wafle ryżowe, lub owoc, lub płatki, lub miód z orzechami lub masłem orzechowym, oliwą, itp. 10g oliwy lub innego źródła tłuszczu. ŁĄCZNIE - 78g węgli. Tłuszcze 10 B: 30 Kcal: = 522 3. 2 całe jajka, 4 białka, [...]
Niestety nie da sie ominąc kilku zdań wyjaśnienia. Wszystkich procesow nie bede opisywal (bo nie wiem) - ale opisze w kilku zdaniach sytuacje jaka ma miejsce w naszym ciele (w naszych mięśniach) na i tuz po zakończeniu treningu (nie tylko silowego). Tak wiec wrócilismy z cięzkiej sesji treningowej - jaka sytuacja ma miejsce w naszym organizmie? [...]
[...] treningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku" Źródłami węglowodanów są: * kasze np. jęczmienna, gryczana, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo * miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy * owoce - źródło fruktozy „Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany." D- jak Dziesięć wskazówek [...]
WSTĘP DO ODŻYWIANIA Zacznijmy od początku.Wiele osób słysząc słowo "DIETA" kojarzy je tylko i wyłącznie z odchudzaniem.Nic bardziej błędnego. Dieta to nic innego niż pewien sposób odżywiania , dostosowany do danej osoby oraz co najważniejsze przystosowany do danych celów.To oznacza , że będąc na "diecie" można przybierać na wadze [...]
[...] jest największe. Znaczenie ma także rodzaj węglowodanów. Węglowodany o szybkim działaniu, inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki [...]
[...] ćwiczeń. najlepiej jeść ok. 1h przed. Bezpośrednio po treningu spożywamy dużą ilość węglowodanów (ok. 1g na kg masy) aby uzupełnić straty glikogenu, np. banany, carbo, miód, wafle ryżowe, sok. Wieczorem należy unikać już węglowodanów, a na ostatni posiłek przed snem spożyć samo białko, np. odzywka, chudy twaróg, białka jaj, tuńczyk w sosie [...]
[...] prostych oraz węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym (Zaino, 2009): • soki owocowe, • dżem, • ziemniaki, • biały ryż, • biały chleb, • płatki kukurydziane, • miód. 1.3 TLUSZCZE Ostatnim niezbędnym makroskładnikiem, które dokładnie opisał David Robson (Robson, 2009) w artykule „Złe i Dobre tłuszcze" są tłuszcze. Tłuszcze uważane są [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
[...] Tak insulina może nawet zabić. Albo spowodować ogromne skutki uboczne jak zapadniecie w śpiączkę. Nalezy mieć zawsze przy sobie jakieś proste węglowodany (cukier, miód, baton, czekolada). Insulina po wstrzyknięciu wyłapuje cukier, a jeśli wyłapie go za dużo to łapie nas hipoglikemia. Może to nawet uszkodzić mózg czy wywołać wspomnianą [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej? 4 Dlaczego cukier jest używany w artykułach żywnościowych? 5 W jaki sposób cukier wpływa na ludzki organizm? 6 Czy miód nie jest zdrowszy od cukru? 7 Czy zdrowa dieta może zawierać słodkie jedzenie i napoje? 8 Co to są słodziki niskokaloryczne? 9 Co to jest acesulfam K? 10 Co to jest [...]
[...] energetyczną dla naszego organizmu. Wyróżniamy ich dwa rodzaje: *proste, czyli takie, które dostarczają energii niemal natychmiast (np. niektóre owoce- banany, rodzynki, miód). Do tej grupy należą też słodycze, ale będę mówił tylko o rzeczach, które powszechnie są uważane za zdrowe. Bo to, że słodycze, fast foody itd.. trzeba z diety czym [...]
Witam mam dietkę do sprawdzenia na kazdy dzien od kąd ją stosuje rosnie mi brzuch nie wiem czy to nie jest wina ww na kolacje np w pon lub jakis inny czynnik dzieki za odp , białko dostarczam w daniach z mala iloscia bialka pełno i po treningu : .... Wiek 14 , Wys 182-184 , waga 73 , ćwicze split na mase trening dzielony: Witam mam dietkę do [...]